Блог

Інтервальне голодування – це означачає, що ви не їсте та не отримуєте калорій протягом певного часу, це зазвичай режими 16/8 (16 годин без їжі) або навіть 36 годин. Фази сна включені.

Дієта повинна відповідати декільком критеріям:

  • повинно бути простим. Усі оцінки, розділення поживних речовин та інших речей – це робота на повний робочий день і навряд чи практична;
  • можливо дотримуватися скрізь, незалежно від місця перебування;
  • має бути практична. Дієта, орієнтована, наприклад, на схуднення, але яку не можите продовжувати все життя, нічого не вартує;
  • повинна бути доступна.

Інтервальне голодування відповідає всім цим вимогам.

Чи може голодування бути корисним?

Сказати правду, поки до кінця не відомо. Досвід інтервальне голодування не вивчався систематично у людей. Усі заяви, зроблені в інтернеті, стосуються або особистого досвіду, або експериментів з мишами або щурами. Вагітні жінки, хворі на діабет, хвроб з шлунково-кишковим трактом тощо: не повинні використовувати її вдома! А ті, хто вже знизив вагу або має зайву вагу, ризикують своїм здоров’ям. Організм може деякий час використовувати свої запаси, але якщо таких немає, він використовує власний білок організму, наприклад, на м’язи.

Аргумент, що інтервальне голодування - це класична дієта наших предків і тому правильна - не є переконливий. З іншого боку немає ризику для здоров'я для здорових людей. Ми знаємо, що можемо їсти будь-коли. На відміну від людей, які голодують мимоволі, розуміємо, що робимо це добровільно. Питання про дефіцит поживних речовин теж не є таким важливим. Значна частина вітамінів, мінералів та вторинних рослинних речовин організмом і так не засвоюється з різних причин. Однак важко прогнозувати, яка ситуація можлива у хворих на діабети та іншими шлунко- кишковими захворюваннями. Ось чому рекомендують голодувати тільки здоровим людям або за якими можна регулярно спостерігати та проводити оглядати. Проте інтервальне голодування має ряд позитивних ефектів. Наприклад, допомагає очищенню товстої кишки, покращенню розумової концентрації тощо. Всі люди різні, тому ефекти можуть бути також різними для всіх.

Відомо, що інтервальне голодування підтримує механізми відновлення організму. Запускається процес, який називається аутофагією, організм шукає сміття в клітинах, це сміття «подається» в травну систему і виводиться через нього або виділяється. Крім того, різні пошкодження ДНК можуть бути «відремонтовані». Такі «мутації» також можуть спричинити рак. Тому інтервальне голодування також сприяє гальмуванню розвитку раку.

Голодування само по собі має досить позитивний вплив на травлення, принаймні під час самої фази голодування, буває, що на першому етапі після голодування може бути діарея. Оскільки кишечник, включаючи пряму кишку, перестає виконувати більшу частину своєї роботи під час голодування.

Але ось цікавий 30-річний аналіз чітко показав, що мавпи з дефіцитною їжею живуть довше і здоровішими, ніж тварини із зайвою вагою. Такі захворювання, як артрит, остеопороз, рак та серцево-судинні захворювання також були менш поширеними. Стрункі мавпи живуть довше!).
Посилання наведене тут: https://www.nature.com/articles/ncomms14063