Принципи здорового харчування
  • Різноманітна та збалансована їжа:
    • враховує індивідуальні потреби в енергії та рідині;
    • покриває потребу в поживних речовинах в достатній кількості;
    • забезпечує працезданість та гарне самопочуття.
  • Фрукти та овочі не менше як 400 г;
  • Цільнозернові, харчові волокна:
    • не менше 30 г клітковини на день.
  • Їжа тваринного походження:
    • червоне м'яса; не більше 500 г на тиждень або 70 г на день;
    • перевага якісній курятині, індичині та рибі з додаванням достатньої кількості клітковини.
  • Корисні жири:
    • 60 — 80 г, більша частка альфа —ліноленової кислоти (омега-3) порівняно з лінолевою кислотою (омега-6),— ( 1:-4).
  • Обмеження вживаня цукру та солі:
    • 40 — 60 г цукру на добу;
    • 4 — 6 г солі на день.
  • Якісна вода:
    • 30 — 40 мл загальної рідини на кг маси тіла на день дорослим.
  • Правильне зберігання та готування іжі:
    • усвідомлений вибір їжі;
    • дотримання умов зберігання;
    • мінімальна термічна обробка.
  • Уважне споживання:
    • ретельне жування — добре травлення;
    • повільне, свідоме вживання їжі — ситість та насолода;
    • поспіхом людина з'їдає більше, ніж насправді хоче.
  • Контроль ваги:
    • маса тіла (індекс маси тіла 18,5 — 24,9 без значних коливань ± 5 кг);
    • фізичні навантаження (не менше години повільної інтенсивності);

Корисне та здорове харчування може бути застосоване на практиці

Принципи лікувального харчування

В основу принципів закладено такі показники:

  • середньодобовий набір продуктів;
  • кількісний і якісний склад основних харчових речовин;
  • енергетична цінність лікувального раціону;
  • вміст білка;
  • технологія приготування дієтичних страв.

Для лікувального раціону необхідно оцінити:

  • стан хворого;
  • лікарняний режим;
  • стадію захворювання;
  • ступінь вираженості порушення функції органів травлення (наявність синдрому мальабсорбції, диспепсії, закрепів тощо);
  • ступінь вираженості порушення функції нирок;
  • наявність та вираженість супутньої патології.

Суміші для адекватного лікувального харчування призначають виходячи з даних клінічного, інструментального та лабораторного обстежень, враховується характер і тяжкість перебігу захворювання, стан шлунково — кишкового тракту.

Здорове харчування — як попередження онкозахворювань

Щонайменше третина усіх онкологічних захворювань виникає через неправильну, нездорову їжу.

Важливо споживати продукти, які містять речовини, що попереджають розвиток онкозахворювань:

  • антиоксиданти;
  • впливають на стовбурові ракові клітини без ризику впливу на здорові стовбурові клітини;
  • пригнічують ангіогенез в тканинах;
  • стабілізують функції мітохондрій;
  • підтримують апоптоз.

Стережіться харчових факторів ризику раку

  • Смажена їжа:
    • транс - жирні кислоти (допустимо макс 1 %) ;
    • акриламід: утворюється при 120 °C і надзвичайно збільшується при 170 — 180 °C, як наслідок — мутації та ризик виникнення пухлин!
  • Постійне вживання нітратів і нітритовмісних продуктів: копченого, солоного і в'яленого м'ясо тощо.
  • Максимально уникайте домішок Е 249 — Е 252 у виробництві харчових продуктів.
  • Вживання алкоголю:
    • позбавляє організм магнію, вітамінів;
    • під дією вільних радикалів пошкоджується структура клітин, що призводить, серед іншого, до онкологічних захворювань;
    • чоловікам — не більше чотирьох, а жінкам — не більше двох порцій алкоголю на день. Щотижня, як мінімум три повністю безалкогольних дні.
  • Рафінований цукор та продуктів з прихованими «швидкими вуглеводами»:
    • запальні процеси;
    • ожиріння;
    • надлишок інсуліну;
    • підвищення рівня інсуліноподібного фактору росту, що стимулює ріст ракових клітин.
  • Контроль ваги тіла:
    • індекс маси тіла 18,5 — 24,9; уникання значних коливань маси тіла ± 5 кг;
    • регулярно не менше години на день фізичні навантаження середньої інтенсивності.
Принципи харчування під час та після лікування при онкопатологіях

Онкоклітини змінюють весь метаболізм в організмі і, перш за все, споживають цукор для власного енергозабезпечення. Через це необхідно:

  • зменшити в раціоні кількість вуглеводів,простих цукрів та крохмалевмісних продуктів;
  • споживати достатню кількість овочів, фруктів, що містять поліфеноли, антиоксиданти, та речовин, які знищують ракові клітини;
  • збільшити вживання жиру. Не тільки,— для споживання омега-3 та омега-6, які містяться в оливковій олії, жирній рибі та горіхах, але також інших жирних кислот (вони містяться, серед іншого, в вершковому маслі, вершках тощо);
  • виключити з раціону трансжири, гідролізовані рослинні жири;
  • збільшити кількість білка (1,5 — 2 г на 1 кг маси тіла).Скоригувати вживання білків різним амінокислотним складом (обмеження ароматичних, більше розгалужені тощо);
  • налагодити питний режим (у середньому —30 мл на кг маси тіла, але залежить від конкретного випадку);
  • вживати профілактичних заходів проти недоїдання та для попередження харчових порушень;
  • за потреби:використовувати ентеральне, парентеральне харчування або збалансовані суміші.

Принципи харчування при променевій та хіміотерапії

  • важливо починати лікування після оцінки нутриціологічного статусу за різними показникам та корекції порушень;
  • профілактичне та лікувальне харчування мукозитів;
  • вжиття профілактичних заходів ще до розвитку недоїдання;
  • пероральна гідратація, нутритивна підтримка;
  • у важких випадках годування через зонд та парентеральне харчування для достатнього споживання калорій та нутрієнтів;
  • після спецлікуваня — продовження штучного харчування, поки в ньому зберігається потреба;

Лікувальне харчування важливе для різних онкологічних пацієнтів у всіх фазах хвороби. Сучасні наукові дослідження вказують, що дієтотерапія покращує прогноз хворих на рак.

Особливості харчування до та після хірургічного лікування

Перед хірургічним лікуванням обов'язково потрібна консультація дієтолога для оцінки нутриціологічного статусу пацієнтів (виявлення недостатності харчових речовин).

Від достатнього забезпечення поживними речовинами залежить:

  • частота ускладнень під час операції;
  • сильна імунна система без порушення функції;
  • швидкість відновлення після операції;
  • швидкість загоєння рани.

Харчування перед загальним наркозом:

  • за 6 годин до оперативного втручання не можно приймати тверду їжу через підвищення ризику потрапляння шлункового вмісту в трахею;
  • за 18 годин до операції слід уникати м'яса та бобових;
  • за 12 годин до наркозу слід утримуватися від вживання алкоголю;
  • прозорі рідини можна приймати за 2 години до операції.

Режим та об'єм харчування після оперативного втручання залежать від виду операції:

  • зазвичай прийом їжі дозволяється через за 6 годин після хірургічного втручання (за нормального стану, без порушень функції ковтання тощо);
  • остаточне рішення про режим та об'єм харчування залежить від конкретного стану та підбирається індивідуально.

Рекомендації щодо здорового харчування після операції:

  • додаткова енергія для відновлення (близько 20%);
  • важливо збільшити вживання якісного білка (риба, яйця тощо):
    • позитивно впливає на післяопераційну регенерацію тканин;
    • запобігає розпаду м'язової маси;
  • достатня кількість свіжих фруктів та овочів (не - кислі через 1 — 2 тижні методом проб при операціях на шлунково — кишковому тракті);
  • через 10 днів методом проб ніжна клітковина (кабачок, морква варена тощо);
  • антиоксиданти, що підтримують імунну систему;
  • питний режим (зазвичай 5 % від маси тіла), але вирішуються індивідуально в кожному випадку;
  • вітаміни (особливо А, Е, С, що підтримують захисні сили та прискорюють загоєння);
  • мінералів та мікроелементів (особливо селен, магній для зниження стресу та цинк для синтезу білка);
  • омега-3 жирні кислоти(прискорюють регенерацію та зменшують запалення);
  • за потреби — збалансовані суміші, парентеральне харчування;
Що таке кетодієта та особливості її застосування

У 1924 році кетодієта стала офіційним режимом харчування для лікування епілепсії. На основі даних лікаря Гейліна, замість голодування,— лікар Уайлдер застосував дієту з високим вмістом жирів, з низьким вмістом вуглеводів і обмеженим білком. Організм почав виробляти ті самі кетонові тіла в крові, що утворюються і під час голодування.

Харчування при кетодієті:

  • смачне;
  • різноманітне;
  • не призводить до відчуття голоду.

Важливо уникати всіх перероблених рослинних олій, таких як маргарин, гідрогенізовані олії, трансжирні кислоти.

Кетогенна дієта:
  • жири — 70-80 %;
  • білок — 15-20 %;
  • вуглеводи — близько 5 %;

Через дефіцит вуглеводів:

  • при розщепленні жирів у печінці  утворюються кетони;
  • розвивається так званий «кетоз» (не плутати з кетоацидозом);
  • спалюється більше жиру — як джерела енергії; 
  • організм переходить у стан жирового обміну.

Види кетодієт:

  • класична;
  • модифікована;
  • тригліцеридні дієти середнього ланцюга;
  • з низьким глікемічним індексом;
  • модифікована дієта Аткінса.

Переваги кетодієти:

Які недоліки кетогенної дієти?

У фазі переходу можуть виникнути деякі з таких симптомів:

  • млявість;
  • збудливість;
  • посилений голод;
  • проблеми зі сном;
  • головні болі;
  • нудота та проблеми з травленням.

Зазвичай ці скарги зникають через кілька днів.
Щоб уникнути побічних дій при застосуванні кетодієти, можна почати дієту з низьким вмістом вуглеводів.

Протипоказання:

  • діабет І типу (є обмеження);
  • вагітність;
  • хвороби щитоподібної залози;
  • хвороби нирок, печінки та шлунково - кишкового тракту;

При цьому режимі харчування можуть збільшитися деякі ризики:

  • захворювання на подагру;
  • сечокам'яна хвороба;
  • дефіцит харчових речовин;
  • гіповолемія;
  • порушення балансу мікроелементів.

При застосуванні - кетодієти лікар- дієтолог:

  • консультує та допомагає переходити в режим кетодієти;
  • попереджає, а за появи корегує можливі порушення;
  • зводить до мінімуму можливі ризики ускладнень;
  • контролює загальні та біохімічні показники крові.

Слід пам`ятати, що кетогенну дієту завжди слід використовувати під наглядом лікаря, а не самостійно!

Зв'язок між здоров'ям і харчуванням міцніший, ніж вважають

Серед чинників, що формують здоров'я, на харчування припадає близько 40 %.

Через це:

  • харчування — це основа нашого здоров'я. Хто правильно харчується, може уникнути хвороб!
  • ті, хто не дотримується здорового харчування, ризикують своїм здоров'ям;
  • шкідливі харчові звички сприяють розвитку: ожиріння, діабету, серцево — судинних, опорно — рухових, інших захворювань і навіть раку;
  • збалансоване лікувальне харчування при різних захворюваннях є невід`ємною складовою в поєднанні з іншими видами лікування, а інколи, — рекомендується, як самостійна дієтотерапія;

Якщо вас цікавить здорове харчування або лікувальна дієтотерапія, ви хочете розвіяти міфи в дієтології, ми з радістю допоможемо розібратися та допомогти загальними рекомендаціями або конкретними порадами.