Блог

Вплив селену на здоров’я

Селен бере активну участь у роботі антиоксидантних систем, захищаючи клітини організму від атак так званих «вільних радикалів» у складі ферментів. Він є компонентом амінокислоти селеноцистеїну, тому відіграє роль у багатьох процесах в організмі. Зокрема, селен важливий при ракових та серцево-судинних захворюваннях, когнітивних розладах, захворюваннях щитовидної залози та ін. Дефіцит селену призводить до порушень імунної системи, сперматогенезу та обмеження м'язової функції. У країнах з дуже низьким вмістом селену в ґрунті в мешканців може виникнути його дефіцит. Наприклад, у деяких районах Китаю була так звана «хвороба Касіна–Бека», яка проявилася, серед іншого, у змінах суглобів та порушенні росту кісток. Іншими причинами дефіциту селену можуть бути генетичний дефект, який впливає на його метаболізм, а також захворювання, що призводять до недостатнього надходження селену в організм. До таких належать, наприклад, муковісцидоз, ниркова недостатність, запальні захворювання кишечника та ін.

Селен і рак

Селен має вплив на апоптоз клітин, відновлення ДНК, ендокринну та імунну системи, а також інші механізми, а завдяки своїм антиоксидантним властивостям відіграє роль у профілактиці раку. Епідеміологічні дослідження свідчать про зв'язок між вмістом селену в організмі та ризиком розвитку колоректального раку, онкозахворювань простати, легенів, сечового міхура, шкіри, стравоходу та шлунка. Наприклад, хіміотерапія знижує рівень селену у волоссі та сироватці крові. Деякі дослідження показали, що додавання селену може зменшити токсичність хіміотерапії (наприклад, цисплатину).

Селен та серцево-судинні захворювання

Селенопротеїни допомагають запобігти окислювальній модифікації ліпідів, зменшуючи запалення та запобігаючи агрегації тромбоцитів.

Селен і когнітивна функція

Відомо, що концентрація селену в сироватці крові зменшуються з віком. Граничні або дефіцитні концентрації селену можуть бути пов’язані із віковим зниженням функції мозку через зниження антиоксидантної активності селену.

Селен та щитоподібна залоза

Концентрація селену в щитоподібній залозі вище, ніж у будь-якому іншому органі в організмі; подібно до йоду, селен відіграє важливу роль у синтезі та обміні гормонів щитовидної залози.

Отже, як можна задовільними свої щоденні потреби в селені продуктами харчування?

Вміст селену в харчових продуктах залежить від вмісту селену в ґрунті. Але є деякі рослини, які є природним джерелом селену. Високий вміст селену мають бразильські горіхи (їх вживають обмежено, оскільки вони мають природну радіоактивність), спаржа, гриби, бобові та капустяні овочі (білокачанна капуста, броколі) та цибуля, а також деякі гриби.

Для певних груп населення (вегани, при недостатньому харчуванні, пацієнти на діалізі, з порушеннями харчування (анорексія, булімія) та захворюваннями, що впливають на всмоктування поживних речовин у кишечнику), харчова добавка селену може бути корисною — бажано після консультації з лікарем. За необхідності рівень селену визначається зі зразка крові в лабораторії для перевірки потреби в ньому.

Наприклад, Німецьке товариство харчування (DGE) дає оцінку достатнього добового споживання, що не є шкідливим для здоров'я згідно даних з певних маркерів у крові, які дозволяють зробити висновки про концентрацію селену. Для жінок це 60 мкг на день, для чоловіків — 70 мкг. Залежно від вікової групи у дітей дози менші.Слід пам`ятати про обережність та непередозовувати вміст селену (особливо штучними біодобавками)

Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує 70 мкг на день.

Треба розуміти, що кількість, що поглинається організмом, може змінюватися до 100 % залежно від сполуки селену.Селен випускається в полівітамінних / мультимінеральних добавках і як окрема добавка, часто у формі селенометионіну або дріжджів, збагачених селеном (вирощених у середовищі з високим вмістом селену) або у вигляді селеніту натрію або селенату натрію. Організм людини поглинає більше 90% селенометионіну, але лише близько 50% селену з селеніту.

Форми селену:

  • L-селенометіонін;
  • дріжджі, збагачені селеном;
  • селенова кислота;
  • селеніт натрію;
  • селеніт водню натрію;
  • селеніт натрію.